Welke voordelen haal je uit een nog sterkere klantenbinding?

Een goede klantenbinding betekent dat je klanten vertrouwen hebben in jouw product of dienst, wat het voordeel met zich mee brengt dat het gemakkelijk herhaalaankopen oplevert. Echter kan de weg naar een sterkere klantenbinding toe zeer tijdrovend zijn, maar is het absoluut de moeite waard omdat een bestaande klant vele male sneller een dienst of product afneemt dan een nieuwe klant. De kans dat een bestaande klant een dienst of product afneemt ligt tussen de 60 en 70% waar dat bij een nieuwe relatie maar tussen de 5 en 20% is. Het is dus absoluut van meerwaarde dat er tijd en energie gestoken wordt in het opbouwen van een ijzersterke klantenbinding.

Nieuwe klanten zijn duur

Het is een algemeen bekend feit dat acquisitie hartstikke duur is, en het is ook nog maar de vraag of het verwachte resultaat gerealiseerd wordt. Daarbij komt dat veel bedrijven die tijd en geld investeren in werven van nieuwe klanten hier geen opvolging aan geven en dus ook niet actief werken aan een sterkere klantenbinding met als gevolg dat ze niet het maximale uit de bestaande klanten halen.

Klanten behouden is voordeliger dan nieuwe werven

Het werven van nieuwe klanten is 5 maal duurder dan het behouden van bestaande klanten. Uit onderzoek is ook gebleken dat de orderbedragen van bestaande klanten hoger zijn dan die van nieuwe klanten. Des te meer redenen om binnen een onderneming ook aandacht te besteden aan het versterken van de klantrelatie met als gevolg dat de omzet van de onderneming zal toenemen.

Maar hoe dan?

Het versterken van de klantenbinding kan op veel verschillende manieren ten uitvoering worden gebracht. Vaak betreft het een tijdrovende klus die het ook duur maakt. Vooral voor de kleinere ondernemer is dit niet toereikend omdat deze hier geen tijd voor heeft en het budget vaak niet heeft om hier iemand voor in te huren. Prestato heeft een manier van werken ontwikkeld die ervoor zorgt dat je in contact blijft met je klant na dat deze tevreden de deur uitgelopen is. En het bijkomende voordeel is dat deze manier van werken nauwelijks tijd in beslag neemt en binnen een betaalbaar budget kan worden uitgevoerd.

Leer je klant beter kennen

Jij als ondernemer weet als geen ander wat de behoeftes en gewoontes van jouw klanten zijn. Door hier op een slimme manier op in te spelen kun je jouw klanten op het juiste moment triggeren waardoor de kans aanzienlijk groot is dat ze opnieuw gebruik maken van jouw producten of diensten. Omdat dit geautomatiseerd per mail of sms plaats vindt, kost het jou als ondernemer weinig tot geen tijd en energie om actief in contact te blijven met jouw klanten. Er zijn meerdere vormen beschikbaar in Prestato om actief in contact met je klanten te blijven en op die manier altijd op het juiste moment top of mind te zijn.

Re-marketing

Leads die interesse hebben getoond in producten of diensten van jouw bedrijf maar niets hebben afgenomen kun je op een later moment als nog proberen te triggeren om de producten of diensten waarin ze interesse getoond hebben te kopen. Heb je al langere tijd niets gehoord van een bepaalde klant dan kan er ook een geautomatiseerd bericht worden gestuurd zodat je weer top of mind wordt bij de klant.

Cross selling

Cross-selling is één van de mogelijkheden om met je klanten in contact te blijven. Doormiddel van Cross-selling ga je klanten die al producten of diensten afnemen producten of diensten aanbieden die gerelateerd zijn aan de huidige afname. Door deze manier van werken toe te passen, ga je meer omzet halen uit jouw bestaande klantenbestand, en dat zonder hier extra marketingbudget aan te besteden.

Herhaal aankopen

Bied je een dienst of product aan waarbij structurele herhaalaankopen noodzakelijk zijn, dan kan Prestato jouw klant op tijd herinneren aan het feit dat het weer tijd is om langs te komen of een product te bestellen. Op deze manier voorkom je dat jouw klant naar een concurrent gaat of jou vergeet waardoor je als ondernemer omzet misloopt.

Klantenbinding zonder commercieel te zijn

Om klanten nog beter aan je te binden kan het voor een klant ook heel prettig zijn om een bericht te krijgen dat in de basis niet commercieel is. Een bedankje voor het afnemen van een dienst, een felicitatie na een mooie aankoop, een attente herinnering na een aantal maanden waarmee de klant echt geholpen is.

Wil jij ook meer omzet uit jouw bestaande klanten halen? Vul dan onderstaand formulier in om een terug bel afspraak in te plannen op een datum en tijd dat het jou schikt. 

 

Plaats een reactie